Powered By | Blogger tips

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Έρχεται η μωβ τομάτα με τις θεραπευτικές ιδιότητες

Πολύ κοντά στα ράφια των σουπερμάρκετ του δυτικού κόσμου βρίσκονται οι νέες, γενετικά τροποποιημένες, μοβ ντομάτες.
Η ιδέα ανήκει σε Βρετανούς επιστήμονες και η παραγωγή τους γίνεται στον Καναδά.
Οι ειδικοί τονίζουν πως το μοβ χρώμα προσδίδει στις ντομάτες τα θρεπτικά συστατικά καρπών όπως τα μύρτιλλα, αλλά και άλλων φρούτων και λαχανικών όπως το κράνμπερι.
Το σκούρο χρώμα της ντομάτας οφείλεται στην προσθήκη των φυτικών χρωστικών, ανθοκυανινών, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Έρευνες σε ζώα έχουν καταδείξει ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου.
Οι ντομάτες αναπτύχθηκαν στο επιστημονικό κέντρο Τζον Ινις που εδρεύει στο Νόργουιτς της Βρετανίας, αλλά καλλιεργούνται στο Οντάριο του Καναδά, όπου η νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα δεν είναι τόσο αυστηρή όσο στην Ευρώπη.
Εκεί βρίσκονται έτοιμα 2.100 λίτρα χυμού, που θα σταλεί στο Νόργουιτς για περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση.
Από τον χυμό έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος σπόρων ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τη μεταφορά τους σε άλλες τροφές.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το νέο προϊόν μπορεί να βελτιώσει τη θρεπτική αξία δεκάδων τροφών και υλικών, όπου χρησιμοποιείται ντομάτα, από το κέτσαπ μέχρι τις πίτσες.
«Το καλό είναι ότι αυτές οι ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχετικά φθηνά τρόφιμα, τα οποία οι άνθρωποι τρώνε σε μεγάλες ποσότητες» λέει η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν από το κέντρο Τζον Ινις.
Οι ντομάτες είναι μέρος μιας νέας γενιάς γενετικά τροποποιημένων φυτών, τα οποία απευθύνονται στους καταναλωτές.
Η πρώτη γενιά απευθυνόταν στους αγρότες, ως εργαλεία για τις καλλιέργειές τους. Το μοβ χρώμα οφείλεται στην εισαγωγή ενός γονιδίου από το φυτό αντίρρινο, ευρύτερα γνωστό ως σκυλάκι, που προκαλεί την ανάπτυξη της ανθοκυανίνης στην ντομάτα.
Στο Οντάριο, η εταιρεία New Energy Farms καλλιεργεί τις μοβ ντομάτες σε θερμοκήπιο έκτασης 465 τ.μ.
Όπως εξηγεί η επιστήμων, στον Καναδά η νοοτροπία για τα γενετικά μεταλλαγμένα είναι εντελώς διαφορετική.
«Τους ενδιαφέρουν περισσότερο οι ιδιότητες του προϊόντος και όχι η τεχνολογία. Ρωτούν πώς μπορεί αυτή η τροφή να ωφελήσει τους καταναλωτές και δεν την απορρίπτουν αυτόματα επειδή είναι γενετικά μεταλλαγμένη» λέει η Μάρτιν.
Στη Βρετανία ο χυμός θα χρησιμοποιηθεί σε τεστ για να δουν αν τα αντιοξειδωτικά οφέλη των ανθοκυανινών, που έχουν διαπιστωθεί σε παλαιότερα πειράματα στα ποντίκια, ισχύουν και για τους ανθρώπους.
Η Μάρτιν πιστεύει ότι ο μοβ ντοματοχυμός έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί για πώληση στη Βόρεια Αμερική τα επόμενα δύο χρόνια.
Μεταλλαγμένες τομάτες με ανθοκυανίνες έχουν αναπτυχθεί παλαιότερα και στο Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, χωρίς όμως να έχουν λάβει έγκριση καλλιέργειας.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως αν αποδειχθεί ότι ένα γενετικά μεταλλαγμένο προϊόν βελτιώνει την ανθρώπινη υγεία, θα σημάνει τη μεταστροφή της κοινής γνώμης στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι αντίθετο στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα.
Η μόνη γενετικά μεταλλαγμένη καλλιέργεια στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ισπανία και αφορά καλαμπόκι της Monsanto, ανθεκτικό στα ζιζάνια.
Από το 2010 έως το 2012, καλλιεργήθηκε και μία ποικιλία πατάτας στη Γερμανία και τη Σουηδία, γενετικά μεταλλαγμένη για να παράγει άμυλο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτιού.
Η εταιρεία όμως σταμάτησε την καλλιέργεια πριν από δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου