Powered By | Blogger tips

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των οπωροκηπευτικών της ΕΕ θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

http://agrinea.blogspot.gr/2014/02/blog-post_9936.html
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των οπωροκηπευτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρεί να αναδείξει νομοθετικό ψήφισμα, που θα έλθει προς έγκριση στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου την Δευτέρα (24 Φεβρουαρίου). Πρόκειται για ψήφισμα, που συνέταξε η ευρωβουλευτής της Βρετανίας κ. Anthea McIntyre και υιοθετήθηκε πρόσφατα από την από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (21 Ιανουαρίου 2014). Στο ψήφισμα επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν τους εξαγωγείς οπωροκηπευτικών, να ενθαρρύνουν το σχηματισμό Οργανώσεων Παραγωγών, να προωθήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εντός της ΕΕ και να αντιμετωπίσουν τις αθέμιτες πρακτικές συναλλαγών στην εσωτερική αγορά.
Στο ψήφισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στις μέρες μας, οι καλλιεργητές λειτουργούν σε ένα πλαίσιο μειούμενης κερδοφορίας και κλιμακούμενου κόστους παραγωγής. Οι τρέχουσες προκλήσεις οφείλονται κυρίως σε μακροπρόθεσμες διαθρωτικές αλλαγές. Οι καταναλωτές ζητούν όλο και μεγαλύτερη άνεση στην αγορά και προετοιμασία των τροφίμων, στη γεύση και στην ποικιλία, και ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Οι σχέσεις μεταξύ των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα των φρέσκων προϊόντων γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες, ενώ οι πωλήσεις ελέγχονται από όλο και λιγότερους εμπόρους λιανικής. Ταυτόχρονα, σε πολλά κράτη μέλη μειώνεται η βάση εφοδιασμού φρέσκων προϊόντων ή χάνει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, λόγω εισαγωγών από ανταγωνιστικές χώρες εντός της Ευρώπης και παγκοσμίως.

Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων κατανάλωσης. Σε περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες η κατανάλωση φρέσκων οπωροκηπευτικών εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το ελάχιστο συνιστώμενο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ένα από τα βασικά διαρθρωτικά όρια του τομέα οπωροκηπευτικών της ΕΕ είναι το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Το 2007, ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των εκμεταλλεύσεων οπωροκηπευτικών δεν ξεπέρασε τα 5 εκτάρια, γεγονός που δημιουργεί υψηλότερο κόστος παραγωγής για τους γεωργούς, περιορίζοντας την απόδοση της παραγωγής και μειώνοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Το μέσο μέγεθος των εκμεταλλεύσεων οπωροκηπευτικών είναι πολύ μεγαλύτερο στις χώρες της Βόρειας Θάλασσας από ότι τις χώρες της Μεσογείου.

Η έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης μεταξύ των αλυσίδων εφοδιασμού αποτελεί εύλογα τον πιο σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τον κλάδο των φρέσκων προϊόντων. Καθίσταται συχνά σαφές από συζητήσεις με καλλιεργητές ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα επενδύσεων στην αναπτυσσόμενη βάση, γεγονός που στη συνέχεια μεταφράζεται σε χαμηλότερη απόδοση και μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, οι κώδικες δεοντολογίας στους οποίους έχουν συμφωνήσει όλοι οι φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι οποίοι υποστηρίζονται από ένα νομοθετικό πλαίσιο και επιβλέπονται από κάποιον εθνικό κριτή σε κάθε κράτος μέλος μπορούν να δώσουν στους παραγωγούς την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να επενδύσουν.

Οι καλλιεργητές έχουν επίσης ανάγκη από ένα όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτικό νομοθετικό και πολιτικό περιβάλλον. Το καθεστώς της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά έχει βοηθήσει τους καλλιεργητές να προσανατολιστούν περισσότερο στην αγορά, έχει ενθαρρύνει την καινοτομία και έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από την παροχή στήριξης στις οργανώσεις παραγωγών (PO). Ωστόσο, έπειτα από 15 χρόνια, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των παραγωγών της ΕΕ δεν ανήκουν σε κάποια οργάνωση παραγωγών, παρά τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα μέσο ποσοστό της τάξης του 60% έως το 2013. Το χαμηλό ποσοστό οργάνωσης οφείλεται εν μέρει στην αναστολή της λειτουργίας των οργανώσεων παραγωγών στα κράτη μέλη, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία επειδή δημιουργεί αβεβαιότητα μεταξύ των παραγωγών και οδηγεί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα μεταξύ εκείνων που βρίσκονται εντός του συστήματος και εκείνων που βρίσκονται έξω από αυτό.

Η Επιτροπή, κατά την αναθεώρηση του ενωσιακού καθεστώτος για τα οπωροκηπευτικά, πρέπει να θεσπίσει σαφέστερους πρακτικούς κανόνες σχετικά με τον δέοντα σχεδιασμό και τη δέουσα διαχείριση των οργανώσεων παραγωγών, καθώς επίσης να διασφαλίσει ότι το σύστημα είναι προσαρμοσμένο στην υφιστάμενη διάρθρωση της αγοράς σε κάθε κράτος μέλος. Η ενίσχυση της θέσης των καλλιεργητών μέσα από αυξημένη συνεργασία, καλύτερη εσωτερική οργάνωση καθώς και μια πιο επαγγελματική προσέγγιση της διαχείρισης θα συμβάλει στο να διασφαλιστεί ότι οι καλλιεργητές λαμβάνουν επαρκείς αποδόσεις κατά τη διαπραγμάτευση των συμβατικών ρυθμίσεων με σημαντικούς αγοραστές και εμπόρους λιανικής. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το έργο της ομάδας Newcastle. Πρόκειται για μια ομάδα κρατών μελών, που συναντήθηκαν στο Newcastle το 2012 με στόχο τη βελτίωση του ενωσιακού καθεστώτος για τα οπωροκηπευτικά, και ιδίως τη βελτίωση της διατύπωσης του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 543/2011 σχετικά με τα κριτήρια απλοποίησης και αναγνώρισης».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια

Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου